Предиктивни модел ставова грађана о ризицима увођења смртне казне у кривичноправном систему Србије - Cvetković, Vladimir M.; Bugarski, Tatjana; Martinović, Jovana (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2022)
U ovom radu su prikazani rezultati kvantitativnog istraživanja u vezi sa prediktivnim modelom stavova građana o rizicima uvođenja smrtne kazne u krivičnopravnom sistemu Srbije. Testirali smo centralnu hipotezu prema kojoj je pol predikciona varijabla stavova građana o rizicima uvođenja smrtne kazne u krivičnom sistemu Srbije. Istraživanje je sprovedeno uz pomoć upitnika koji je zatražen i zatim prikupljen na mreži od 427 ljudi u junu 2021. Korišćena je multivarijantna regresiona analiza, koja je identifikovala stepen do kojeg su ukupni rezultati glavnih zavisnih varijabli (uvođenje smrtne kazne; poverenje u sistemu krivičnog pravosuđa; prednosti uvodođenja; nedostaci uvođenja smrtne kazne) bili su povezani sa pet demografskih i socio-ekonomskih varijabli: pol, brak, obrazovanje, prihod i starost. Nalazi su otkrili da su pol i nivo obrazovanja najefikasniji prediktori ispitivanih varijabli istraživanja. Većina ispitanika podržava uvođenje smrtne kazne, a najvažniji prediktor nedostataka uvođenja smrtne kazne u srpskom krivičnom pravosudnom sistemu je starost. Na osnovu nalaza da postoje velike razlike u stavovima građana o rizicima uvođenja smrtne kazne u sistem krivičnog pravosuđa, politike, strategije i propisi moraju uzeti u obzir ove veoma važne nalaze. Prikazani model može se koristiti za detaljnije sagledavanje stavova građana o podršci i protivljenju uvođenju smrtne kazne u krivičnopravnom sistemu Srbije.