Конкордат са Србијом из 1914. као родоначелник савремених конкордата и модела сарадње Цркве и државе - Ракитић, Душан (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2022)
Конкордат из 1914. афирмисао је Краљевину Србију, у предвечерје Првог светског рата, као државу способну, у правном и политичком смислу, да обезбеди једнака права новостеченом мањинском католичком становништву у односу на православну већину, и, следствено томе, да буде предводник уједињења Јужних Словена без обзира на њихову верску припадност. Циљ овог рада је испитивање тврдње да је предметни конкордат представљао модел за нову генерацију конкордата који су закључени након Првог светског рата. Уколико је та хипотеза тачна, значај предметног конкордата би требало даље оценити наспрам две друге чињенице - да су основне особине међуратних конкордата наставиле да прожимају конкордате закључиване након краја Другог светског рата све до данас, као и да је начелни приступ конкордатима, као споразумима међусобно равноправних страна уговорница о питањима од заједничког интереса, отворио пут за модел сарадње Цркве и државе, који преовлађује у савременој Европи. Закључак би могао да увелича темељну улогу конкордата закљученог са Краљевином Србијом 1914. године, а самим тим и његовог старијег и сажетијег претходика, конкордата са Књажевином Црном Гором из 1886. године.