ZAROBLJAVANJE DRŽAVE: SLUČAJ JUŽNE AFRIKE - Bester, Deretha; Dobovšek, Bojan (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2021)
„Velika korupcija“ i „zarobljavanje države“ dva su isprepletena koncepta korupcije koja je postala sistemska i institucionalizovana u mnogim zemljama širom svijeta. „Državno zarobljavanje“ može se jednostavno definirati kao „plaćanje mita na visokim nivoima vlasti kako bi se država izvukla ili opljačkala značajne količine novca“. Pored toga, koncept se može koristiti za vladinu korupciju kada se država (institucije, zakoni i propisi) koriste i zlostavljaju u lične svrhe, a ne radi većeg dobra dotične države. Rad je pripremljen na osnovu analize dokumenata, akademskih i medijskih članaka. Opisaće se dva odvojena, ali međusobno povezana korupcionaška skandala koja su se dogodila u Južnoj Africi, „skandal s oružjem“ i novije „stanje zarobljavanja“. Svrha rada je podizanje svijesti o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi Južna Afrika s nadom da će nadahnuti narode Južne Afrike da dignu svoj glas protiv korumpirane države kako bi sačuvali demokratiju za koju se borio Nelson Mandela. U radu će se zaključiti da je vladina korupcija postala društveno ugrađena u „logiku“ pregovaranja i interakcije, što ukazuje na to da se institucionalizirala i kulturno ugradila u Južnu Afriku.