ПРИЛОГ ИСТРАЖИВАЊУ АКТИВНОСТИ ДР РУДОЛФА АРЧИБАЛДА РАЈСА У КРАЉЕВИНИ СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА (1919–1929) - Milošević, Srđan (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2021)
Апстракт: У раду су објављена и коментарисана два писма у вези са активношћу Др Арчибалда Рајса у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца (1919–1929). Док је Рајсова делатност током Првог светског рата (1914-1918) добро документована и темељно истражена, дотле знање о његовом ангажману у првој послератној деценији остаје веома оскудно, услед недостатка извора. Доступни извори углавном потврђују да је постојале непремостиве тензије у односима између Рајса и власти Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, безмало од самог почетка његовог “другог периода” у служби владе у Београду. Два Рајсова писма упућена регенту и краљу Александру објављена у овом раду (од којих је једно до било непознато) јасно откривају специфичан однос међу њима. Једно писмо, односно дипломатска депеша, баца ново светло на околности Рајсовог повратка у службу владе у Београду 1919. године. У раду се потврђује да је Рајс обављао дужност шефа Техничког одсека при Одељењу јавне безбедности и указује на његове известилачке мисије у Македонију, на захтев мнистра унутрашњих дела, 1921. и 1922. године.