NEW POSSIBLE MULTIDIMENSIONAL MODELS FOR CLASSIFICATION OF THE BASIC LEVEL OF PISTOL SHOOTING SKILL - Dopsaj, Milivoj; Marković, Stefan; Prebeg, Goran (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2020)
Cilj istraživanja je da obezbedi metodološko rešenje za potrebu praćenje i kontrole efikasnosti obuke u streljaštvu u smislu procene nivoa veštine gađanja službenim pištoljem CZ99 i razviti metodu klasifikacije date veštine u smislu potrebe za policiju i ostale bezbednosne službe, odnosno za sportsko – rekreativno orijentisane pojedince a u odnosu na njihovu veštinu streljaštva. Uzorak istraživanja je obuhvatio ukupno 83 učesnika (muškarci = 53, žene = 30) koji su bili podeljeni u četiri kvalitativne kategorije a u skladu sa ličnim iskustvom u streljaštvu i stepenom streljačke veštine. Primenjena statistička analiza glavnih komponenti otkrila je visoko stabilnu strukturu matrice komponenti u odnosu na ekstrahovani faktor. Sledeće varijable su imale najveću saturaciju u odnosu na izdvojeni factor veštine pucanja bez obzira na distancut: Muškarci - prosečna vrednost pogođenih krugova u metu, indeks efikasnosti u odnosu na preciznost i koeficijent varijacije pogođenih krugova ostvaren tokom pucanja u metu; Žene - prosečna vrednost pogođenih krugova u metu, indeks efikasnosti u odnosu na preciznost, koeficijent varijacije pogođenih krugova ostvaren tokom pucanja u metu i indeks efikasnosti u odnosu na tačnost. Na osnovu dobijenih rezultata razvijeni su visoko statistički značajni (p≤0.000) specifični multidimenzionalni modeli koji su omogućili statistički značajnu klasifikaciju učesnika u odnosu na početnu, tj. strukovnu klasifikaciju procenjivane veštine. Tačnost definisanog modela jednačine za procenu klasifikacije rezultata veštine iznosila je 59,7 i 61,5% za muškarce i 68,6 i 68,0% za žene u odnosu na ispitivane distance pucanja 6 i 10 m, respektivno.