POLICIJSKA DRŽAVA U SLUŽBI NACIONALNIH CILJEVA I REFLEKSIJE USTAVNIH ZAKONA KNEZA MIHAILA - Ranđelović, Nebojša (NBP. Nauka, bezbednosti, policija, 2019)
Nakon ponovnog dolaska na presto 1860. godine, knez Mihailo je kao najviše cljeve postavio preobražaj države i nacionalno oslobođenje. U članku je data analiza sleda njegovih poteza, kroz promenu ustavnog stanja, derogiranjem Ustava iz 1838. godine ustavnim zakonima. Ovi zakoni su omogućili funkcionisanje tzv. „policijske države“, odnosno svojevrsno uvođenje apsolutizma. Mihailov prosvećeni apsolutizam i policijska država su, međutim, omogućili bržu transformaciju države i njenih organa.Ključne reči: Mihailo, policijska država, ustavni zakoni, apsolutizam.