ПОСЕБНА ДОКАЗНА РАДЊА ТАЈНИ НАДЗОР КОМУНИКАЦИЈЕ - ПРАКСА ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА У СЛУЧАЈУ НЕОБРАЗЛОЖЕНЕ НАРЕДБЕ СУДА - Živanović, Katarina S (NBP. Nauka, bezbednosti, policija, 2018)
Успешан начин борбе против савремених појавних облика криминалитета условљен је високим нивоом специјализације мера, поступака и органа јавне власти, носилаца институционалне државне принуде. Kако професионализација и висок степен усавршености modus operandi – a, отежавају рад надлежних државних органа приликом откривања и санкционисања учинилаца кривичних дела, где класичне доказне радње не могу довести до успеха, неопходно је применти другачије истражне методе. Њихова примена у кривичном поступку мора бити заснована на строго прописаним законским условима, будући да неминовно узрокује задирање у сферу загарантованих права и слобода појединца, чија заштита представља брану арбитрарном понашању државних органа. Како је Тајни надзор комуникације, једна од највише коришћених посебних доказних радњи, аутор настоји да прикаже да ли је ова посебна доказна радња адекватан, довољан и оправдан начин супротстављања појединим врстама криминалитета; да ли и на који начин долази до повреда зајемчених права и слобода, те каква је пракса Европског суда за људска права у случају арбитрарног поступања надлежних државних органа приликом одређивања ове мере.