USTAVNI SUD KAO INDIKATOR PRAVNE KONTROLE POLITIKE - PRAVNI ILI POLITIČKI ORGAN? - Andrun, Marko K (NBP. Nauka, bezbednosti, policija, 2018)
Ovaj članak obuhvata dva dela. U prvom delu autor objašnjava kompleksnu, pravno-političku prirodu i funkcije ustava kao najvišeg opšteg pravnog akta jedne države koji se nalazi na vrhu hijerarhijski ustrojene lestvice pravnih akata, čije je potpuno razumevanje u pravno-političkom i funkcionalnom smislu neophodno u cilju adekvatnog shvatanja prirode funkcije Ustavnog suda, kao čuvara Ustavom proklamovanih vrednosti i poretka. U drugom delu autor sažeto i precizno objašnjava upravo prirodu ustavnosudske funkcije u cilju deklarisanja Ustavnog suda kao pravnog i/ili političkog organa, stavljajući, u pojedinim složenim pitanjima, akcenat na njihovu pravnu uređenost isključivo na području Republike Srbije, s obzirom na kompleksnost njihove prirode primetne na nivou uporedne ustavnopravne regulative.