SIMULACIJE POŽARA NA MOTORNIM VOZILIMA U FORENZIČKOM INŽENJERSTVU - Zigar, Darko; Blagojević, Milan Đ; Radovanovic, Radovan V (NBP. Nauka, bezbednosti, policija, 2017)
Sažetak: Požari na motornim vozilima predstavljaju specifičnu oblast istraživanja u okviru naučne oblasti zaštite od požara. Značajno veći deo tog istraživanja je posvećen uzrocima požara na vozilima i načinima za njihovo utvrđivanje. Međutim, manja pažnja se posvećuje istraživanjima koja se odnose na potencijalni razvoj požara, kada do njega već dođe, i mogućnostima prenošenja požara na materijale i objekte koji se nalaze u blizini. Ovakav tip istraživanja ima za cilj određivanje "bezbednog" rastojanja od vozila koje je u požaru u smislu da što kasnije, ili da uopšte ne dođe do paljenja okolnog materijala, vozila i delova objekta u neposrednoj blizini. Rezultati ovakvog tipa istraživanja mogu da se primene za određivanje "bezbednog" rastojanja pri projektovanju parkinga, podzemnih garaža i uopšte prostora na kojima istovremeno može da se nađe više parkiranih vozila ili se u blizini nalazi neki objekat.