OPŠTI ASPEKTI APLIKATIVNE IT SIGURNOSTI - Čisar, Petar (NBP. Nauka, bezbednosti, policija, 2017)
Za postizanje zadovoljavajućeg nivoa sigurnosti jednog informacionog sistema primenjuju se sistemske i aplikativne mere. Rad ima fokus na opšte aspekte aplikativne IT sigurnosti, pri tome dajući pregled sigurnosnih metoda primenjenih na web i mobilne aplikacije. U skladu sa izveštajem OWASP, od web ranjivosti izdvojeni su, kao najčešći, napadi tipa SQL Injection i Cross-site Scripting. U radu je istaknuta i uloga alata za analizu koda, koji doprinose detekciji sigurnosnih propusta analizirane aplikacije. U kontekstu mobilnih aplikacija, posebno je izdvojen Android operativni sistem, kao jedan od najčešće korišćenih. Elaborirani su neophodna okruženja i alati za ispitivanje sigurnosti Android aplikacija, istaknute ranjivosti i dat veći broj sigurnosnih preporuka. U domenu aplikativne sigurnosti prikazana su i neka od novijih rešenja, kao što je RASP-pristup. U radu je posebno istaknut značaj testiranja sigurnosti aplikacija, sa akcentom na faze testiranja. Na kraju je, pored prethodno objašnjenih aplikativnih sigurnosnih metoda, dat i pregled metoda zaštite opšteg karaktera.