KIBER NAPADI I POVELJA UJEDINJENIH NACIJA - Jonev, Katarina (NBP. Nauka, bezbednosti, policija, 2017)
Kiber napadi predstavljaju nov, potencijalni oblik ratovanja i ne uklapaju se u tradicionalne međunarodne okvire koji regulišu upotrebu sile. Novijeg su datuma u odnosu na Povelju UN koja je stupila na snagu 1945. godine. Ipak, ni u 21. veku uticaj Ujedinjenih nacija, kao globalne međunarodne organizacije koja broji 193 države članice, nije opao a države su i dalje glavni nosioci međunarodnog subjektiviteta. Da li je i kako moguće odgovoriti na nove bezbedonosne izazove i da li Ujedinjene Nacije imaju kapacitet da se suočeva sa novim rizicima i pretnjama u kiber prostoru? U radu će biti predstavljena tumačenja pojedinih odredbi Povelje UN, pre svih člana 2(4) i člana 51, koja bi mogla biti upotrebljena u slučaju kiber napada. Ključne reči: Ujedinjene Nacije, kiber napadi, kiber bezbednost, Povelja UN, agresija.