OSPOSOBLJENOST POLICAJACA MUP REPUBLIKE SRBIJE U PLIVANJU KAO ASPEKT REAGOVANJA KOD POPLAVA - Mitrović, Bojan J.; Vučković, Goran (NBP. Nauka, bezbednosti, policija, 2017)
Republika Srbija tokom maja 2014. godine bila je pogođena elementarnom nepogodom – poplavama. Jedan od važnih subjekata u sistemu zaštite i spasavanja, kod odbrane od poplava čine policajci različitih linija rada. Plivanje predstavlja integralni deo stručnog osposobljavanja i usavršavanja policajaca u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije (MUP RS) i veoma je važno sa aspekta reagovanja kod poplava. Uzorak istraživanja činio je 331 ispitanik, starosti od 21 do 52 godine, podeljeni na dva subuzorka, policajce linije rada opšte nadležnosti (PON=139) i policajci linije rada granične policije (GP=192). Osposobljenost u plivanju policajaca procenjivana je testom plivanja na 50 metara slobodnim stilom, a rezultati su iskazani kroz prosečnu brzinu plivanja u metrima po sekundi (m/s). Testirani su na taj način što su plivali bez skoka iz startnog bloka. Policajci PON postigli su bolje rezultate u brzini plivanja na 50m u odnosu na policajce GP (0.93 vs. 0.88 m/s). Rezultati jednofaktorske analize varijanse ANOVA pokazali su da nisu utvrđene statistički značajne razlike u uticaju linije rada na osposobljenost policajaca u plivanju (Sig.=0.066). Pored osposobljenosti u plivanju, usled poplava, pojavila se obrazovna potreba za obukom za spasioce na vodi (osnovni i napredni nivo), odnosno kursem za upravljače i rukovaoce motornih čamaca (uključuje i obuku u veslanju).