ANALIZA PRAKTIČNE PRIMENE ZAKONA O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI, S POSEBNIM OSVRTOM NA PRIMENU HITNIH MERA - Bošković, Aleksandar M; Puhača, Jasmina (NBP. Nauka, bezbednosti, policija, 2019)
Donošenjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici naša država se opredelila za odlučniju i intenzivniju borbu protiv nasilja u porodici. Na ovaj način je još više naglašen značaj preventivnog delovanja nadležnih državnih organa, a samim tim je uvedena i nulta tolerancija prema učiniocima i mogućim učiniocima nasilja u porodici. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je otpočeo sa svojom primenom 1. juna 2017. godine i imajući u vidu prethodni period primene, mogu se izvući određeni zaključci u pogledu efikasnosti primene ovog zakona. U tom smislu, predmet ovog rada je prvenstveno analiza praktične primene hitnih mera, mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj, od strane policije, javnog tužilaštva i suda. Ovo istraživanje će obuhvatiti period od godinu dana primene zakona, tj. period od 1. juna 2017. godine do 31. maja 2018. godine i koristiće se statistički metod, kao i metodi analize, dedukcije, komparacije i deskripcije. U radu će se analizirati kako ukupan, tako i pojedinačan broj izrečenih hitnih mera od strane policije, a deo istraživanja će biti posvećen i analizi teritorijalne distribucije izrečenih hitnih mera na teritoriji Republike Srbije. Posebna pažnja će biti posvećena pitanju produženja hitnih mera od strane suda, a značajan aspekt istraživanja biće posvećen i pitanju kršenja izrečenih hitnih mera.