USTAVNE PROMENE U MAKEDONIJI – više od dve decenije - Akimovska Maletic, Iskra (NBP. Nauka, bezbednosti, policija, 2017)
Ustavne promene su neophodne kako bi se poboljšalo demokratsko upravljanje ili kako bi se izvršilo prilagođavanje političkim, ekonomskim i društvenim promenama. Nije moguće ni poželjno pokušati formulisati in abstracto najbolji model ustavnih promena. Veoma je važno da se procedure za izmenu ustava pripremaju na jasan i jednostavan način i primenjuju na otvoren, transparentan i demokratski način. Postoji velika raznolikost u ustavima država članica Saveta Evrope u odnosu na postupke za ustavne promene, iako su osnovni elementi u velikoj meri isti. Pri tome u svim ustavima postoje odredbe o pravu na pokretanje ustavnih promena. Značajan element demokratske ustavnosti jeste da postoje jače procedure za ustavne promene nego za redovnu legislativu, podstiče političku stabilnost, legitimnost, efikasnost i kvalitet odlučivanja, kao i zaštitu manjinskih prava i interesa. Ustav Makedonije iz 1991. godine prestavlja prekretnica na putu ka demokratskoj tranziciji. Pripada grupi fleksibilnih ustava, uprkos činjenici da je potrebna dvostruka većina za njegovu promenu, a za određena pitanja i dvostruka većina. Izmene i dopune Ustava Makedonije primenjene sedam puta su njegov sastavni deo i pokazuju snažnu tendenciju ka demokratizaciji i integraciji etničkih zajednica. Uprkos značaju formalnih pravila za promenu ustava utvrđeno je da su politički i društveni kontekst mnogo značajniji. Ustav Makedonije je primer za to. Iako formalno pravo na inicijativu za ustavne promene treba da bude unutar nacionalnih političkih aktera, posebna inicijativa ponekad može doći iz inostranstva (primer BiH, Sudan i Irak). U Evropi poslednjih godina postalo je uobičajeno da države promene svoje ustave kako bi ispunili uslove koje su neophodne kako bi se postigao njihov cilj pridruživanja Evropskoj Uniji ili Savetu Evrope, koji često zahtevaju od država da preduzmu ustavne reforme usmerene ka usklađivanju obaveza koje su prihvatili kada su postali članice te organizacije.