SARADNJA MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA I MEĐUNARODNIH SNAGA BEZBEDNOSTI NA KOSOVU I METOHIJI, SA POSEBNIM OSVRTOM NA POLICIJSKU UPRAVU KRALJEVO - Leštanin, Branko (NBP. Nauka, bezbednosti, policija, 2017)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije (MUP) i međunarodne snage bezbednosti na Kosovu i Metohiji (UNMIK, KFOR i EULEX) sarađuju međusobno kako bi bezbednosna situacija kako na Kosovu i Metohiji tako i u čitavom regionu bila na zadovoljavajućem nivou. Autor je u radu obradio temu saradnje MUP-a i međunarodnih snaga bezbednosti od uspostavljanja njihovih misija 1999.godine pa sve do danas. Pored toga autor se jednim delom osvrnuo i na saradnju sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini (PISP) sa posebnim osvrtom na Policijsku upravu Kraljevo. Cilj istraživanja bio je da se sagleda trenutno stanje i tendencije u ovoj oblasti kako bi se izveli adekvatni zaključci i dale određene preporuke za naredni period. Shodno cilju istraživanja autor je koristio i odgovorajuće opšte, logičke i empirijske metode kao što su komparativna, analitičko-sintetička, normativno-pravna, metoda analiza sadržaja i sl. U uvodu autor daje opštu sliku te saradnje, zatim ukazuje na najznačajnije pravno-političke akte koji su značajni za saradnju MUP-a sa jedne strane i KFOR-a i UNMIK-a sa druge strane kao i konkretne vidove saradnje koji se odvijaju na terenu. Na identičan način istražena je i oblast saradnje sa EULEX-om. Autor ukazuje na razvoj i domete saradnje uspostavljene Protokolom o saradnji MUP-a i EULEX-a kao i Tehničkim protokolom sa pratećim Tehničkim aranžmanom za integrisano upravljanje administrativnom linijom. Na kraju autor zaključuje temu uvezivanjem sa teorijskim postavkama policijske saradnje i daje konkretne preporuke za dalje unapređenje saradnje.