ПЕРЦЕПЦИЈА НАРКОМАНИЈЕ И НАРКОКРИМИНАЛА У ОПШТОЈ ПОПУЛАЦИЈИ И ПОПУЛАЦИЈИ СТУДЕНАТА КПА - Lajić, Oliver N (NBP. Nauka, bezbednosti, policija, 2017)
Сасвим је извесно је да наркоманија и наркокриминал представљају феномене прошлости, садашњости и будућности. Свака озбиљна намера супротстављања овим појавама претпоставља њихово озбиљно истраживање, у циљу сагледавања могућих праваца даљег деловања широког круга субјеката који су укључени у борбу против ових друштвених зала. У том смислу, у раду се износе подаци из истраживања довршеног почетком 2015. године на узорку од 413 испитаника, везаног за перцепцију угрожености друштва у Србији наркоманијом и наркокриминалом. Аутори су се у истраживању бавили ставовима испитаника везаним за узроке наркоманије, факторе који могу утицати на њено смањење, као и узрока наркокриминала, актуелних тенденција и битних фактора његовог сузбијања, с посебним освртом на полицију као активног учесника тог процеса. Истраживани узорак чинила су, између осталих, и 82 студента Криминалистичко-полицијске академије са седиштем у Београду, како би се упоредиле евентуалне различитости у ставовима у оквиру опште популације и оних који су се определили за полицијски позив. Резултати истраживања говоре да се студенти КПА могу издвојити као посебан ентитет, с обзиром да се њихови ставови разликују од ставова изражених испитаника из општег узорка, као и од испитаника из млађе популације. Наиме, ови испитаници имају позитивнији став када је у питању перцепција угрожености наркоманијом и наркокриминалом, уз више изражен критички однос према образовном систему и медијима и већа очекивања од породице на плану спречавања овог друштвеног зла. Такође, одликује их благо фаворизовање улоге полиције у борби против наркокриминала, уз израженију перцепцију раста наркокриминала у претходном периоду у односу на остале испитанике.