MODELI ORGANIZACIJE „ONE-STOP“ KLINIKA ZA BOLESTI ŠTITASTE ŽLEZDE: PREGLED PROCESA, INDIKATORA PERFORMANSI I ISHODA IZ LITERATURE - Milić, Marko Kimi; Sinanović, Šćepan; Kostić, Dejan; Ratković, Milena (Medicinski glasnik, 2026)
Pozadina: Fragmentisani putevi zbrinjavanja nodularne bolesti štitaste žlezde produžavaju vreme do odluke i povećavaju troškove. „One-stop“ klinike (OSK) integrišu klinički pregled, ultrazvuk, UZ-vođenu FNA i, po potrebi, ROSE/telecitologiju u jednoj poseti.Cilj: Mapirati organizacione modele OSK, definisati ključne pokazatelje performansi (KPI) i sumirati ishode (vreme, posete, adekvatnost, ponovljene FNA, troškovi, zadovoljstvo, bezbednost).Metode: Scoping pregled prema PRISMA-ScR i JBI. Pretražene su MEDLINE, Scopus i Web of Science (2000–avgust 2025). Uključene su studije koje operacionalizuju OSK i/ili izveštavaju KPI/ishode. Ekstrakcija je obuhvatila organizacione karakteristike, protokole (ACR/EU-TIRADS, Bethesda), metrike toka, adekvatnost FNA/ROSE, ekonomiku, zadovoljstvo i bezbednost. Sprovedena je narativna sinteza.Rezultati: Identifikovani modeli OSK dosledno skraćuju lead-time do odluke i redukuju broj poseta. Adekvatnost uzoraka je visoka, posebno uz ROSE/telecitologiju, što smanjuje ponovne punkcije. Zadovoljstvo pacijenata je visoko; bezbednosni profil FNA ostaje povoljan. Ekonomske analize ukazuju da je isplativost ROSE kontekst-zavisna i najveća pri višoj baznoj neadekvatnosti i/ili nižem trošku. Predložen je KPI paket: lead-time, udeo „jedna poseta“, Bethesda I, udeo ROSE, ponovna FNA ≤90 dana, trošak po epizodi, zadovoljstvo.Zaključak: OSK su primenljiv i vrednosno orijentisan model za dijagnostiku štitaste žlezde. Selektivna primena ROSE/telecitologije i upravljanje na osnovu KPI omogućavaju efikasnu i bezbednu implementaciju u različitim resursnim okruženjima.
Keywords: one-stop klinika; štitasta žlezda; ultrazvuk; fina iglena aspiracija; ROSE; TIRADS; Bethesda; indikatori performansi; zdravstveni menadžment