Evaluacija tačnosti mobilnih aplikacija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji za procenu težine traumatskih povreda putem analize fotografija – simulaciona studija - Milic, Marko Kimi (Medicinski glasnik, 2026)
Uvod: Brza i tačna procena težine traumatskih povreda ključna je za efikasnu trijažu i pravovremenu terapiju u urgentnoj medicini. Mobilne aplikacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji (AI) nude mogućnost objektivne procene težine povreda putem analize fotografija, ali njihova tačnost još uvek nije dovoljno istražena. Cilj rada: Evaluacija tačnosti dostupnih mobilnih aplikacija zasnovanih na AI za procenu težine traumatskih povreda u simulacionim uslovima. Metode: U simulacionoj studiji testirano je pet mobilnih aplikacija za procenu težine povreda (DermaScore AI, SkinVision, Tissue Analytics, WoundCheck AI i BurnCare App). Ukupno 200 simuliranih fotografija traumatskih povreda klasifikovanih po AIS lestvici (lake, umerene, teške, kritične) analizirano je pomoću svake aplikacije. Evaluirane su ukupna tačnost, senzitivnost, specifičnost i ROC analiza, kao i uticaj rezolucije fotografija na performanse aplikacija. Rezultati: Najvišu ukupnu tačnost imala je aplikacija DermaScore AI (89%), sa senzitivnošću od 92% i AUC vrednošću od 0,91. Najnižu tačnost pokazala je aplikacija BurnCare App (74%). Utvrđeno je da veća rezolucija fotografija (preko 12 MP) značajno povećava tačnost svih aplikacija (p=0,0014). Zaključak: Mobilne AI aplikacije mogu pružiti pouzdane procene težine traumatskih povreda na osnovu fotografija, ali njihove performanse značajno variraju zavisno od tehničkih i algoritamskih faktora. Potrebna su dodatna klinička istraživanja za validaciju ovih rezultata u realnim uslovima.