Sealed-off perforacija kolorektalnog karcinoma inicijalno interpretirana kao divertikulitis: intraabdominalni apsces kao dijagnostička i terapijska dilema - Milina, Srđan; Nikolić, Marija; Trifunović, Nemanja; Trifunović, Jovana; Abazović, Tanja (Medicinski glasnik, 2026)
Uvod: Intraabdominalni apsces često nastaje kao komplikacija perforacije gastrointestinalnog trakta izazvane inflamatornim bolestima, traumama ili malignitetom. Iako se najčešće povezuje sa divertikulitisom, perforacija kolorektalnog karcinoma, naročito u obliku zatvorene (sealed-off) perforacije, može imati identičnu kliničku sliku, što može otežati pravovremenu dijagnozu i lečenje. Iako se najčešće vezuje za divertikulitis, malignitet kao uzrok apscesa često ostaje nedijagnostikovan u akutnoj fazi. Prikaz slučaja: Prikazujemo slučaj pacijentkinje stare 61 godinu, primljene zbog febrilnosti, bolova u donjem desnom kvadrantu abdomena i laboratorijskih znakova inflamacije. Radiološki nalaz ukazivao je na apscesnu kolekciju u desnoj ilijačnoj regiji sa sumnjom na komplikovani divertikulitis. Prisustvo dolihosigme sa dekstroponiranim sigmoidnim kolonom dodatno je otežalo dijagnostiku. Lečenje je inicijalno sprovedeno konzervativno, uz antibiotsku terapiju, sa kliničkom I radiološkom regresijom. U postakutnoj fazi, protokolarno je urađena kolonoskopija kojom je otkriven tumor sigmoidnog kolona kao i masivna divertikuloza levog kolona. Histopatološkom analizom potvrđen je adenokarcinom. Pacijentkinja je elektivno operisana kada je učinjena prednja gornja resekcija rektuma sa kolo rekto TT anastomozom (bez potrebe za izvodjenjem stome) i uključena u adjuvantni onkološki protokol. Zaključak: Sealed-off perforacija kolorektalnog karcinoma može klinički i radiološki imitirati divertikulitis sa apscesom, što može dovesti do odlaganja postavljanja dijagnoze maligniteta. Posebno u prisustvu atipične anatomije, neophodna je temeljna i kompletna dijagnostička obrada, uključujući obaveznu kolonoskopiju nakon smirivanja akutne inflamacije. Ovaj slučaj ističe značaj diferencijalne dijagnostike u inicijalnoj fazi i sprovođenja protokolarnog kolonoskopskog pregleda nakon smirivanja inflamacije, što omogućava pravovremenu dijagnozu kolorektalnog karcinoma i poboljšava ishod lečenja