Faktori koji utiču na izbor lekara opšte medicine među radno aktivnom populacijom u Srbiji - Knežević, Snežana; Dugalić, Anđelka; Đorđević, Slavica; Jandrić-Kočić, Marijana; Stajić, Dalibor (Medicinski glasnik, 2026)
Ova studija istražuje kako apsentizam, socio-demografski i profesionalni faktori utiču na izbor lekara opšte medicine u Srbiji. Cilj studije je identifikacija faktora koji utiču na izbor lekara opšte medicine među zaposlenima u Srbiji, uzimajući u obzir slučajeve apsentizma. U istraživanju su analizirani podaci iz Nacionalnog istraživanja zdravlja Srbije 2019. godine, uključujući 4.652 ispitanika uzrasta od 18 do 65 godina, koristeći deskriptivnu statistiku i binarnu logističku regresiju. Ukupno 92,4% ispitanika, najviše zaposlenih u javnom sektoru (85,2%), izabralo je lekara opšte medicine, sa većom prevalencijom kod epizoda dugotrajnog apsentizma (92,8%). Na izbor lekara opšte medicine utiču socio-demografski i zdravstveni faktori. Zaposlenost kod poslodavca povećava šansu za izbor lekara opšte medicine (OR = 2,277), dok fizički radnici (OR = 0,757) i zaposleni srednjeg i siromašnog materijalnog statusa imaju manju šansu kod ispitanika bez apsentizma (srednji OR = 0,709, siromašni OR = 0,701). Zaposleni u Vojvodini sa apsentizmom imaju manju šansu za izbor lekara opšte medicine (OR = 0,111). Poslednja poseta lekaru opšte medicine je značajan prediktor kod obe grupe. Socio-demografski, faktori posla i zdravstvenog stanja značajno utiču na izbor lekara opšte medicine među zaposlenima u Srbiji, što ukazuje na značaj pristupačne primarne zdravstvene zaštite tokom perioda apsentizma.