Korelacija vrednosti frakcionog klirensa i optičkog ishoda korekcije kratkovidosti LASIK metodom - Milivojević, Milorad; Knežević, Snežana; Radojičić, Bojan; Zečević, Rada; Marjanović, Ivan (Medicinski glasnik, 2026)
Pulsevima excimer lasera LASIK metodom vrši se ablatiranje strome rožnjače čime se postiže njeno remodelovanje do željenih optičkih karakteristika. Pored korigovanja ametropije, poželjno je svesti indukciju optičkih aberacija višeg reda (HOA) na najmanju moguću meru, jer one utiču na pojavu zablještenja i zamagljenja u uslovima noćnog gledanja. Frakcioni klirens (FC) predstavlja odnos dijametra tretirane optičke zone (OZ) i zenice u skotopskim uslovima osvetljenja. Cilj ovog rada je da se ispita povezanost proširenja dijametra tretirane OZ i povećanja indeksa FC na postoperativni nivo HOA. Prospektivna studija je obuhvatila 37 ispitanika (74 oka) sa miopijom koji su tretirani LASIK metodom. Oko sa većom vrednošću rezidualnog stromalnog ležišta tretirano je dijametrom OZ 7,0 mm, a drugo oko istog pacijenta dijametrom OZ 6,5 mm. Nakon 6 meseci izvršena je objektivna evaluacija optičkog ishoda Analyzer aparatom. Srednja vrednost FC u grupi očiju tretiranih sa OZ 6,5 mm iznosi 2,138 (SD 0,30), a u grupi tretiranoj OZ 7,0 mm iznosi 2,325 (SD 0,37), sa statistički visoko značajnom razlikom (t=3,64; p<0,001). Utvrđena je manja indukcija svih izmerenih HOA kada je tretirana šira OZ od 7,0 mm, pri čemu je statistički najznačajnije smanjenje uočeno kod indukcije sferne aberacije. Povećanje indeksa FC je proporcionalno proširenju dijametra tretirane OZ. Sa povećanjem vrednosti FC smanjuje se nivo svih HOA nakon LASIK procedure, a najznačajnije smanjenje se uočava kod indukcije sferne aberacije. Proširenje OZ na 7,0 mm, kada to strukturne karakteristike rožnjače dozvoljavaju, poboljšava postoperativni optički ishod.