RODITELJSKI STAVOVI O FIZIČKOJ AKTIVNOSTI U PREDŠKOLSKOM UZRASTU: SPREMNOST ZA UČEŠĆE I PREPREKE ZA UKLJUČIVANJE - Grujić, Gabrijela; Lapčević, Gorana; Prazina, Vanja (Metodička teorija i praksa, 2026)
Ова студија је испитала ставове родитеља према важности физичке активности у предшколском узрасту, њихову спремност да учествују у активностима физичког васпитања, перципиране препреке за укључивање и префериране облике сарадње са васпитачима у предшколском узрасту. Студија је спроведена на узорку од 50 родитеља чија деца похађају Предшколску установу „Чукарица“ у Београду, коришћењем структурираног упитника. Подаци су анализирани коришћењем дескриптивне статистике и t-тестова независних узорака. Резултати су показали да су родитељи изразили снажно позитивне ставове према улози физичке активности у здрављу, моторичком развоју и психосоцијалном благостању деце. Међутим, њихово стварно учешће је било условљено личним могућностима, мотивацијом, образовним нивоом и организационим условима унутар предшколске установе. Најчешће пријављене препреке биле су недостатак времена, неприкладни распореди активности и осећај несигурности, док су најподстицајнији облици сарадње биле кратке, добро организоване и пријатне активности, као што су породични спортски дани, радионице покрета и еко-шетње. Активности које су водили васпитачи у предшколским установама оцењене су повољније од оних у које су учествовали екстерни спортски стручњаци. Резултати указују на потребу за развојем разноврсних, приступачних и флексибилних модела сарадње који јачају партнерство породице и предшколске установе и промовишу веће учешће родитеља у предшколском физичком васпитању.
Keywords: fizičko vaspitanje; upitnik; uključenost roditelja; vaspitač u predškolskom uzrastu