ПАЖЊА У НАСТАВИ И ШКОЛСКОМ УЧЕЊУ - Milanković, Aleksandar (Metodička teorija i praksa, 2025)
У раду испитујемо концептуализовање пажње у настави и школском учењу. Полазимо од тезе да пажња представља фундаментални оквир који наставу и школско учење уопште чини могућим. У раду најпре испитујемо карактеристична теоријска одређења пажње, превасходно из угла психологије, а потом и из угла савремене филозофије. Даље, испитујемо општу вредност пажње у настави и школском учењу, с обзиром на кључна својства наставног процеса и проблем пажње у настави у начелу. Потом, испитујемо статус пажње у важећем Правилнику о програму наставе и учења за гимназије у Републици Србији. Даље, предлажемо једноставну дидактичку концептуализацију пажње у настави и школском учењу у четири аспекта, формирану на основу карактеристичних одређења пажње у традиционалној дидактици и савременој психологији и филозофији. На крају, испитујемо неке од важних импликација за наставу, наставна средства, методе, облике рада, наставне садржаје и школски амбијент. На основу испитаних теоријских налаза у раду закључујемо да би артикулисање и култивисање пажње требало да буду један од експлицитних, курикуларно означених циљева наставног процеса јер савремена психолошка и педагошка истраживања показују да је пажња и 1) услов одвијања наставног процеса и 2) један од процеса који сам бива култивисан у настави. Теоријски оквир рада сачињавају традиционална дидактичка, психолошка и савремена филозофска одређења пажње. Прво, то су дидактичке анализе пажње у дидактици Коменског, потом дидактичка концепција обраћања пажње на егземпларне феномене Мартина Вагеншајна (Martin Wagenschein),  као и савремена педагошка истраживања наставе и школског учења као процеса формирања пажње – што карактеристично исказује аутор Јоханес Рицлер (Johannes Rytzler). Друго, то су савремена психолошка истраживања и одређења пажње. И коначно, теоријски оквир рада сачињавају филозофска истраживања појма пажње, пре свега, савременог филозофа Себастијана Вацла (Себастиан Watzl) – и његове тезе о пажњи као о конститутивној структури свести датој у моделу „средиште-периферија“.
Keywords: пажња; настава; школско учење; фокус