ЗИМСКА БАЈКА ВИЛИЈЕМА ШЕКСПИРА У КОНТЕКСТУ ЕНГЛЕСКЕ КУЛТУРНЕ И ДРУШТВЕНЕ ПРОШЛОСТИ - Mišić, Danijela (Metodička teorija i praksa, 2025)
Новим читањем Шекспирове драме Зимска бајка аутор рада има за циљ да усмери пажњу на актуелност и постојање повезаности између догађаја из области друштвене стварности и личног, емоционалног и духовног света ликова. Аутор рада тежи ка томе да покаже да прошлост пружа енергију садашњости као и мислима о космичкој правди која у свакој прилици мора бити задовољена. Анализом језика, промишљањем о поступцима јунака драме, откривањем подсмисла изговорених речи, навођењем одабраних делова овог комада, долазимо до закључка да прошлост оставља неизбрисив траг у садашњости и да је приметан њен утицај на друштво и културу данашњице. Нарација у стиховима открива Шекспиров став о традицији, обичајима, вери, све у тежњи ка слози и љубави према људима и богу. Породична трагедија представљена је у пет чинова, као у свакој класичној драми, и у Зимској бајци која у сликама парадокса сведочи о драми насталој из живота. Анализом делова драме указаћемо на друштвене и културне вредности које су се задржале до данас.
Keywords: Шекспир; прошлост; друштво; култура; језик