FAKTORI KOJI UTIČU NA PRIHVATANJE VESTAČKE INTELIGENCIJE U OBRAZOVANJU - Milutinović, Verica; Đorđević, Suzana; Obradović, Ivana (Metodička teorija i praksa, 2025)
U svetlu sve većeg uticaja veštačke inteligencije (VI) u obrazovanju, ova studija istražuje faktore koji utiču na nameru budućih učitelja i vaspitača da integrišu alate zasnovane na VI u svoju nastavnu praksu, oslanjajući se na postojeća istraživanja o VI u obrazovanju. Analizira se kako promenljive, kao što su inteligentno-etičko tehnološko-pedagoško-sadržajno znanje (TPACK), anksioznost u vezi sa VI, subjektivna norma, VI za društveno dobro i samoprocenjena kompetencija u vezi sa VI, utiču na tu nameru. Istraživanje je obuhvatilo 157 budućih učitelja i vaspitača sa Fakulteta za obrazovanje u Jagodini i Beogradu. Analiza podataka metodom višestruke regresije pokazala je da predložene varijable objašnjavaju 72,9% varijanse u nameri korišćenja VI alata. Najveći uticaj imao je inteligentno-etički TPACK (β = 0,501, p < 0,001), zatim VI kao sredstvo za društveno dobro (β = 0,296, p < 0,001) i subjektivna norma (β = 0,195, p < 0,01). Ovi rezultati naglašavaju značaj unapređenja programa obrazovanja učitelja i vaspitača, posebno u razvoju inteligentno-etičkog TPACK-a, kao i podizanja svesti o ulozi VI u promociji društvenog dobra.
Keywords: veštačka inteligencija; budući učitelji i vaspitači; alati zasnovani na VI; prihvatanje VI; inteligentno-etički TPACK