МЕТОДИЧКИ ПРИСТУП РАЗВОЈУ АЛГОРИТАМСКОГ НАЧИНА РАЗМИШЉАЊА КОРИШЋЕЊЕМ ОБРАЗОВНИХ РОБОТА У РАЗРЕДНОЈ НАСТАВИ - Stoković, Gordana (Metodička teorija i praksa, 2025)
Алгоритамски начин размишљања је приступ решавања проблема и једна од основних вештина коју ученици развијају интегративно током основног образовања. Један од приступа за развој алгоритамског начина размишљања је директан рад са физичким дигиталним уређајима попут образовних робота. Циљ рада је приказ методичких приступа развоју алгоритамског начина размишљања коришћењем образовних робота, као и алтернативних приступа у случају изостанка технологије. Запис кретања робота приказан је кроз 4 различита методичка приступа, као и трансформација кретања по замишљеној квадратној мрежи у линијски алгоритамски запис. Грешке при запису алгоритма су неизбежне, те се посебна пажња у методичком приступу посвећује уочавању и исправљању грешака, као важне вештине коју треба развити у првом циклусу основног образовања. У случају изостанка физичких дигиталних уређаја, алгоритамски начин размишљања се може развијати применом виртуелних робота- емулатора доступним у веб окружењу, или у виду мобилних апликација.
Keywords: физички дигитални уређаји; образовни роботи; алгоритамски запис; емулатор; концепт обрнуте учионице