VREDNOVANJE KVALITETA ODGOVORA KOJE JE GENERISAO CHATGPT - Danimir P.,; Miscevic , Gordana; Bujisic, Ljiljana G. (Metodička teorija i praksa, 2024)
Tradicionalni modeli obrazovanja postaju zastareli i suočavamo se sa izazovom korišćenja veštačke inteligencije koja podrazumeva prilagođavanje nastavnih metoda, pojavu novih sredstava i upotrebu novih tehnologija. U dosadašnjim istraživanjima utvrđeno je da ona može da dovede do dobrobiti koje se odnose na personalizaciju obrazovanja, poboljšanje kvaliteta nastave, praćenje napretka u učenju, unapređenje alata za učenje, povećanje motivacije. Predstavljanje ChatGPT-a, kompanije OpenAI, od samog početka privlači pažnju različite populacije. Smatramo da je za savremenog učitelja veoma važno da prati inovacije i prilagođava nastavu novim generacijama učenika, te smo s toga nastojali da u ovom istraživanju istražimo vrednovanje kvaliteta odgovora u oblasti obrazovanja koje je generisala ova aplikacija podržana veštačkom inteligencijom. Na osnovu saznanja dobijenih proučavanjem relevantne literature kreirali smo upitnik na koji su odgovarali studenti završne godine Fakulteta  za obrazovanje učitelja i vaspitača-Univerziteta u Beogradu (Srbija). Najpre nas je zanimalo da utvrdimo kakva su dosadašnja iskustva budući učitelji imali sa korišćenjem ChatGPT-a, zatim smo procenili u kojoj meri je korišćenje ChatGPT-a doprinelo njihovom radu. Pružili smo mogućnosti da kritički procene kvalitet odgovora na postavljena pitanja posredstvom ove aplikacije, a na kraju i da izraze svoje stavove prema kvalitetu odgovora koje je generisao ChatGPT. Dobijeni rezultati su izloženi i prodiskutovani. Iako je većina naših ispitanika čula za ovu aplikaciju, iskustva koja su imali nisu bila planski stečena u cilju njihovog profesionalnog usavršavanja, te je to prostor za unapređivanje programa njihovog institucionalnog obrazovanja. Studenti su iskazali motivisanost i spremnost da procenjuju mogućnosti korišćenja ovog jezičkog modela i uče kako da ga iskoriste uz svest da veštačka inteligencija ne može zameniti njihovu ulogu, ali da je postala ključan alat u obrazovanju čime im otvara nove mogućnosti usavršavanja nastavnog procesa i unapređenja procesa učenja.
Keywords: veštačka inteligencija; ChatGPT; stavovi učitelja; unapređivanje obrazovnog procesa; benefiti AI