МОДЕЛИ ЗАДАТАКА У КОНТРАСТИВНОЈ НАСТАВИ ПРАВОПИСА СРПСКОГ И ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА - Gavranović, Valentina; Čorboloković, Saša (Metodička teorija i praksa, 2026)
Предмет рада је представљање модела контрастивних задатака у настави правописа српског и енглеског језика. Основни циљ је приказати начин формулисања задатака који повезују ортографске елементе двају језика. Задаци рада су: применити контрастивну анализу и анализу грешака на нивоу правописа; представити моделе задатака; анализирати предложенe моделe са аспекта дидактичке ефикасности и когнитивног оптерећења; указати на потенцијалну примену модела у настави и на предности у усвајању правописних правила обају језика. Предложени су задаци засновани на превођењу, поређењу и уочавању разлика, усмереног исправљања текста, загонетке и питалице. Њиховом применом јасније се разграничавају правописна правила, правила се примењују и стиче се трајније и функционалније правописно знање из оба језика.