БУКВАРСКИ ТЕКСТОВИ КОЈИ КОМБИНУЈУ СЛОВНИ И ИКОНИЧКИ ЗАПИС: КРИТЕРИЈУМИ ЗА ЊИХОВО СТВАРАЊЕ - Mićić, Višnja; Vukomanović Rastegorac, Vladimir; Dragić, Želimir (Metodička teorija i praksa, 2026)
У овом раду предмет истраживања су букварски текстови који се састоје од комбинације слова и иконe, а циљ истраживања је био да се испитају критеријуми њиховог стварања. Узорак су чинили осам буквара и две почетнице, а материјал је обрађен квалитативном тематском анализом. Кроз њу су се издвојиле: 1) четири врсте текстова: а) невезани низ реченица, б) везани низ реченица, в) сликоприча и г) сликопесма; 2) три критеријума иконичког представљања речи: а) број обрађених слова, б) присуство консонантског кластера у речи, в) врста речи. Унапређивање букварских текстова може се усмерити највише ка: 1) заступљености различитих врста текстова, 2) доследнијем избегавању консонантских кластера у словним записима, 3) иконичком приказивању различитих врста речи, 4) већој естетској вредности текста.