НАЧЕЛА АКТУЕЛНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ И УРЕЂЕЊА ОСНОВНИХ ШКОЛА РАШКЕ ОБЛАСТИ (1912 – 2025) - Šehović, Sefedin; Trtovac Dedeić, Alma; Prušević Sadović, Filduza (Metodička teorija i praksa, 2026)
Предмет истраживања у овом раду односио се на Начела актуелне организације и уређења основних школа Рашке области (1912-2025). Тема рада улази у домен трагања за суштинским условљеностима основне школе у једном времену и за критичком анализом позиције основне школе једног дела Србије у њеном систему образовања. Смисао овом проучавању омогућује да се уоче начела или принципи за утемењивање, организацију и уређивање основне школе рашког подручја, сагласно тој организацији другде, у окружујућим деловима овог дела Србије па и других земаља. Управо из назначених разлога, један од приоритета у тематизовању садржаја овог рада, су начела на којима се може уређивати и организовати основна школа на делу неразвијеног подручја Србије.