ЗНАЧАЈ КОМУНИКАЦИОНИХ МОДЕЛА И СТИЛОВА ПОДУЧАВАЊА СТРАНОГ ЈЕЗИКА У САРАДНИЧКОМ УЧЕЊУ: НА ПРИМЕРУ ИТАЛИЈАНСКОГ ЈЕЗИКА - Šuvaković, Aleksandra B.; Govedarica, Jovana Ž. (Metodička teorija i praksa, 2025)
У раду се представља теоријски аспект истраживања кључних елемената све значајније глотодидактичке теме а то је управљање учионицом страних језика. С тим у вези се и наше истраживачко питање односи на то које оптималне вештине и знања наставник страних језика треба да поседује како би се остварила интеракција и комуникација на страном језику у формалном контексту. Анализом различитих аспеката комуникације између наставника и ученика, указаћемо и на начин на који наставници треба да усмеравају и подстичу активно учешће ученика на часу. Резултати показују да се улога наставника као фацилитатора у управљању учионицом страног језика огледа најпре у стварању подстицајног окружења, на који велики утицај има стил управљања учионицом, комуникациони модели и сарадничко учење које доприноси јачању социјалних и развијању когнитивних вештина код ученика.