ДИГИТАЛИЗАЦИЈА У СЛУЖБИ ДЕЦЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, ПРИМЕР ПЛАТФОРМЕ ”ЧУВАМ ТЕ” - Ivanović, David (Metodička teorija i praksa, 2025)
Рад анализира процес дигитализације у јавној управи, са фокусом на дигиталну трансформацију услуга државних институција. Посебна пажња посвећена је улози дигиталних алата у унапређењу образовног система и превенцији вршњачког насиља. Теоријски оквир обухвата дефинисање дигитализације и примену у јавном сектору, са освртом на образовне институције и ресоре задужене за заштиту деце. Кроз студију случаја Националне платформе „Чувам те” анализира се имплементација дигиталне трансформације и њени ефекти на смањење насиља међу децом. Резултати показују да је платформа током првих пет година постала значајан инструмент превенције, а раст броја пријава сведочи о већем поверењу у институционалне механизме заштите деце и развоју културе ненасиља.