ИСТОРИЈСКИ И ГЕОГРАФСКИ ПОЈМОВИ У УЏБЕНИЦИМА ЗА МЛАЂИ ОСНОВНОШКОЛСКИ УЗРАСТ – ОСНОВА ЗА ЛОКАЛИЗАЦИЈУ ЕПСКИХ ПЕСАМА - Cvetanović, Zorica; Blagdanić, Sanja; Dobrosavljević, Nikoleta (Metodička teorija i praksa, 2025)
Циљ овог рада је да се анализира да ли су комплети уџбеника за српски језик и за природу и друштво за четврти разред комплементарни тако да ученицима пруже основу за разумевање појмова неопходних за локализацију и разумевање народних епских песама. Примењена је анализа садржаја уџбеника, а јединицу анализе садржаја чинили су историјски и географски појмови који се налазе у песми „Милош у Латинима”.Резултати истраживања показују да су историјски и географски појмови из песме присутни у методичкој апаратури уџбеника и да постоји повезаност у присуству појмова у уџбеничким комплетима истог издавача. Постоји неусклађеност уџбеника истог издавача у погледу објашњавања историјских/географских појмова. На основу ове анализе предложени су начини за усклађивање међупредметних садржаја у уџбеницима.