ЗНАЧАЈ СВАКОДНЕВНИХ ЖИВОТНО-ПРАКТИЧНИХ АКТИВНОСТИ У ПРОЦЕСУ ФОРМИРАЊА ПОЧЕТНИХ МАТЕМАТИЧКИХ ПОЈМОВА КОД ДЕЦЕ ПРЕДШКОЛСКОГ УЗРАСТА У КОНТЕКСТУ САВРЕМЕНИХ ПРЕДШКОЛСКИХ ПРОГРАМА - Mavrić, Mina; Metić, Admir (Metodička teorija i praksa, 2025)
Овај рад истражује значај свакодневних животно-практичних активности у процесу формирања почетних математичких појмова код деце предшколског узраста, уз посебан фокус на специфичности когнитивног развоја у контексту развоја математичких појмова и савремених предшколских програма. Разматра се методолошки приступ у развоју математичких концепата, који укључује уважавање животног искуства детета као кључне методичке смернице. Наглашава се важност примене ситуацијског учења, које повезује математичке садржаје са стварним проблемима из свакодневног живота деце. У складу са савременим приступима, метод Марије Монтесори се истиче као важан фактор у активностима усвајања математичких концепата кроз игру и самостално истраживање. Такође, рад разматра како се кроз свакодневне активности као што су мерење величина, серијације, класификација, просторнo и временскo сазнање, деца развијају когнитивно и математички, те како се ове активности примењују у контексту предшколског узраста. Закључује се да интеграција свакодневних животних искустава кроз математичко учење доприноси дубљем разумевању апстрактних математичких појмова, подстичући развој логичког размишљања и вештине решавања проблема. Ефикасно учење математичких појмова захтева специфичан методички приступ, који омогућава деци да уче кроз искуство, игру и директну интеракцију са окружењем.