МЕТОДИЧКИ ПРИСТУП КАТЕГОРИЈАМА РОДА И БРОЈА ИМЕНИЦА У УЏБЕНИЦИМА ЗА ДРУГИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ - Vesić, Ljubica; Mitrović, Milena (Metodička teorija i praksa, 2025)
Род и број именица први пут се усвајају у другом разреду основне школе. Предмет нашег истраживања је начин обраде ових граматичких категорија на узрасту када се уводе појмови рода и броја именица и када се успостављају основна лингвистичка правила. Да бисмо испитали актуелна решења, анализирали смо једанаест одобрених уџбеника за други разред основне школе. Разматрали смо полазне текстове, односно, коришћене примере, језичку тачност и методичку поступност, као и могућности унапређењa наставе граматике. Резултати истраживања показују да: 1) постоје различити начини увођења ученика у појам рода и броја именица; 2) у уџбеницима за други разред доминира увођење граматичког рода преко појма природног рода; 3) јављају се бројна места која изазивају језичке недоумице или су својеврсне методичке замке. Сматрамо да све ове непрецизности могу довести до тешкоћа у настави граматике и у старијим разредима основне школе. У закључку рада предложени су конкретни кораци за увођење појма рода и броја именица у другом разреду основне школе.