ЈЕЗИЧКИ САВЕТНИК НИЈЕ – НЕГО, РЕЧНИК НЕПРАВИЛНОСТИ У КЊИЖЕВНОМ ЈЕЗИКУ НАШЕМ Д. КОСТИЋА (1911) КАО ПРВИ ПРАВОПИСНИ РЕЧНИК СРПСКОГ ЈЕЗИКА - Zeljić, Goran (Metodička teorija i praksa, 2025)
У раду је анализиран језички саветник Није – него. Речник неправилности у књижевном језику нашем Д. Костића као први правописни речник српског језика. Без научних претензија, овај приручник био је намењен пре свега општој пракси, као приручник који би могао помоћи свима онима којима је језик алат – новинарима, писцима, лекторима, коректорима, наставницима. Срби до Костићевог приручника нису имали нормативна дела која су имала правописне речнике – немају их ни Чутурилов правопис из 1884. године, ни Петровићев из 1914. Такав додатак правописном приручнику појавиће се тек 1923. године у Белићевом Правопису српскохрватског језика, као првом системском правопису код Срба. У нашем раду под правописним речником подразумевамо уазбучен списак одредница које су у вези са правописним правилима која се у нашим правописним приручницима обрађују – писање великог почетног слова, спојено и одвојено писање речи, гласовне промене, скраћенице, интерпункцијски и правописни знаци. Циљ рада је да се представљањем једног језичког приручника из прве половине двадесетог века укаже на значај који има овај начин обраде језичких садржаја у настави српског језика. Пописи огрешења о књижевнојезичку норму и нормативни савети који то прате представљају драгоцене изворе како наставницима српског језика, тако и учитељима и ауторима граматичких уџбеника, јер се на овај начин, кроз анализу огрешења и истицање стандарда, језички наставни садржаји – граматички и правописни – лакше савладавају, те се добијају и бољи резултати у неговању језичке културе.