ПРАВО НА ОБРАЗОВАЊЕ ПРИПАДНИКА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА СА ОСВРТОМ НА НОРМАТИВНА АКТА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - Mihailović, Boško (Metodička teorija i praksa, 2025)
Рад анализира нормативна акта о националним мањинама и право на њихово образовање у Србији, истичући значај овог права за очување културног и језичког идентитета. Осврнућемо се на правни и институционални оквир који чине Устав Републике Србије, релевантни закони и међународни документи, као што су Оквирна конвенција и Европска повеља о регионалним и мањинским језицима. Проћи ћемо и кроз релевантне законске акте како бисмо што боље сагледали законску основу за образовање националних мањина. Рад указује на важне сегменте који морају бити тема будућих истраживања и анализе како би се положај националних мањина у Републици Србији поправио, а процедуре око извођења наставе за ове друштвене групе усавршиле и детаљно испланирале. Нагласићемо изазове у примени права, попут недостатка наставних материјала, кадрова и инфраструктуре, и наглашава потребу за даљим унапређењем система ради пуне имплементације права на образовање;