PROCENA KVALITETA ZADATAKA KOJE JE KREIRAO CHATGPT-4o ZA DESETOGODIŠNJAKE U OBLASTI MAGNETIZMA - Miščević, Gordana; Starijaš, Gorana; Petrović, Ivana (Metodička teorija i praksa, 2025)
U radu se ispituje potencijal ChatGPT-4o kao podrške učenju u nastavi Prirode i društva za četvrti razred. Zadaci na tri nivoa složenosti iz oblasti magnetizma evaluirani su od strane 12 eksperata pomoću Likertove skale. Rezultati pokazuju da su generisani zadaci prilagođeni uzrastu, pri čemu su najvišu ocenu dobili zadaci osnovnog nivoa. Analiza je vršena sa aspekta bezbednosti, podsticanja kooperativnosti među učenicima, usmerenosti ka ostvarivanju propisanih ishoda, akcentovanja primene u svakodnevnom životu i jasnoće. Bezbednost predloženih zadataka je ocenjena nešto nižom ocenom, uz naglašenu važnost uloge učitelja. Zaključuje se da ChatGPT-4o, uz jasne smernice, može biti podrška učiteljima u planiranju aktivnosti usmerenih na ishode, uz svesnost o izazovima koje AI nosi.