ФАКТОРИ КОЈИ УТИЧУ НА ПРИМЕНУ ТЕРЕНСКЕ НАСТАВЕ У ГЕОГРАФИЈИ - Džinović, Milanka (Metodička teorija i praksa, 2025)
Циљ овог примењеног истраживања јесте утвредити факторе који утичу на заступљеност примене теренске наставе, као облика ванучионичке наставе, приликом реализације географских садржаја од петог до осмог разреда према мишљењу 111 наставника у Р Србији, у зависности од њиховог наставног искуства и академског образовања. Теоријска основа су елементи еманципаторске дидактике. Резултати указују на чињеницу да je још увек нeдовољан број наставника географије спреман да реализује овакав облик рада, иако су свесни многобројних предности теренске наставе, наводећи: време и рад потребни за организацију, док су наставници који користе теренски рад истакли као најинтересантнији део својих наставних активности. Педагошке импликације ових налаза упућују на потребу да се образовна политика (број часова у наставним програмима и друго) посвети могућностима да наставници имају услове за овај вид наставних активности у настави географије.