ГЛУМАЧКИ ОЖИВЉЕНА ЛУТКА У ФУНКЦИЈИ УСВАЈАЊА ПОЧЕТНИХ МАТЕМАТИЧКИХ ПОЈМОВА - Milovanović, Ana (Metodička teorija i praksa, 2025)
Предмет рада је проучавање примене глумачки оживљене лутке у функцији усвајања почетних математичких појмова. Узорак истраживања су били луткарски програми за децу Телевизије Београд. Коришћене су дескриптивна и прескриптивна метода, и техника анализе садржаја. Рад је потврдио хипотезу да лутка може успешно да се примени у функцији усвајања почетних математичких појмова. Истраживање је открило нови аспект примене лутке, као непосредног актера представљања почетних математичких појмова. У раду су изложени најбољи примери луткарских сценарија, сценографија и луткарског мизансцена у којима су највише дошли до изражаја потенцијали и посебности лутке у усвајању почетних математичких појмова. Предлаже се њихова употреба, као модела, у институцинализованом ВОР-у.