КООПЕРАТИВНA НАСТАВA И РЕПРОДУКТИВНО УЧЕЊЕ - Pljakić, Goran (Metodička teorija i praksa, 2025)
Кооперативна настава je дуго једна од водећих педагошких стратегија усмерених на стварање услова у васпитно-образовном институцијама који ће допринети њиховом ослобођену од предавачког наставног модела. У складу са наведеним, циљ истраживања је да се међу кључним елементима кооперативне наставе идентификују они на основу којих се може предвидети ниво опредељености ученика за употребу стратегија репродуктивног учења. Узорком истраживања обухваћено је 516 ученика основних школа из Србије, са подручја Расинског и Поморавског округа. Резултати истраживања су потврдили да се на основу успешније организације кооперативне наставе може предвидети нижи нивоа опредељености ученика за репродуктивно учење. Као значајни предиктори у моделу, издвојиле су се следећи елементи структуре кооперативне наставе: позитивна међузависност ученика и унапређујућа интеракција „лицем у лице“. Хијерархијска регресиона анализа потврдила је да наведене варијабле имају и медијаторску улогу на релацији између преосталих предиктора и критеријумске варијабле. Модераторском анализом утврђено је да у моделу постоји интеракција између значајних предикторских варијабли. Њеним увођењем у регресиони модел, повећана је његова прецизност. У својој коначној форми, модел наведених предиктора објашњава 11.1% варијансе репродуктивног учења.