PERCEPCIJA UČENIKA O OBRAZOVNOJ ULOZI EKSKURZIJA U NASTAVI GEOGRAFIJE - Vuletic, Jovana; Anđelković, Slađana (Metodička teorija i praksa, 2024)
Značaj školskih ekskurzija, izvedenih prema didaktičko-metodičkim normama, za unapređenje kvaliteta nastavnog procesa potvrđen je mnogobrojnim empirijskim istraživanjima i primerima dobre prakse. Međutim, svedoci smo da se većina ekskurzija koje realizuju škole u Republici Srbiji svode na turističke aranžmane. Očiglednost u nastavi geografije od velikog je značaja za razvijanje geografskog načina razmišljanja i zaključivanja. Ekskurzije predstavljaju adekvatnu priliku za primenu principa očiglednosti koja bi učenicima omogućila iskustveno učenje, razvoj kritičkog mišljenja, socijalnih veština, ličnosti, motivacije, povećanje angažovanja i bolja postignuća. Cilj istraživanja je ispitati da li učenici prepoznaju obrazovnu ulogu ekskurzija. Rezultati su dobijeni statističkom obradom podataka, prikupljenih tehnikom anketiranja učenika, u programu SPSS 26.0. Prigodan uzorak čine učenici od petog do osmog razreda iz jedne niške škole i osnovne škole koja se nalazi u seoskom naselju u blizini Niša. Učenici uviđaju obrazovni karakter ekskurzija ali puni benefiti ekskurzija, koje one mogu da pruže kao vrsta nastavne aktivnosti, nisu ostvareni zbog načina na koji se realizuju.