УВОЂЕЊЕ ПОЈМА БРОЈА У РАЗРЕДНОЈ НАСТАВИ ГРАМАТИКЕ И ПРАВОПИСА - Medojević, Iva (Metodička teorija i praksa, 2024)
У контексту језичке праксе и науке о језику, бројеви као врста речи заузимају незанемарљиво место у граматичком, прецизније, у морфолошком систему. Циљ овог рада био је испитивање места бројева у разредној настави и на основу тога, правац у ком би њен даљи развој могао тећи. Предочено је постојеће сазнање у оквиру лингвистичких наука, а истраживање је анализом садржаја и упоредном анализом обухватило старе и нове програме од првог до четвртог, актуелне програме од петог разреда основне школе до четвртог разреда гимназије, као и граматичке уџбенике од другог до петог разреда основне школе. Приликом анализе доступне литературе закључено је да у науци нема усаглашености на више нивоа: неки аутори бројеве не препознају као врсту речи, а наводе се и различите класификације и карактеристике ове врсте речи. Осим тога, на основу анализе садржаја уочене су сличне противречности, укључујући неусклађеност дидактичко-методичке апаратуре различитих уџбеника, као и чињеницу да није створена јасна и логична веза између садржаја првог и другог циклуса основног образовања и васпитања, нити основне и средње школе. Наведене чињенице упућују на закључак да су неопходне промене којима ће ове неусаглашености бити превазиђене, како на нивоу садржаја програма, тако и на нивоу садржаја граматичких уџбеника. На тај начин била би обезбеђена настава која је утемељена у науци и прилагођена узрасту и развојним потребама ученика основне школе.