ИНОВАЦИЈЕ У НАСТАВИ: ИНТЕГРАЦИЈА STEAM-А И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА ЗА УЧЕНИКЕ МЛАЂИХ РАЗРЕДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ - Glišović, Gordana J.; Jovanović, Emina P. (Metodička teorija i praksa, 2024)
Рад истражује могућности интеграције STEAM активности са физичким васпитањем за ученике млађих разреда основне школе. Циљ овог истраживања је истражити могућности интеграције STEAM активности са физичким васпитањем у образовању млађих ученика основне школе. Фокус је на идентификацији предности овог приступа, анализи изазова са којима се сусрећемо приликом имплементације, те предлагању препорука за превазилажење тих изазова. У истраживању су коришћене методе анализе, синтезе и генерализације. Различити приступи интеграцији STEAM активности са физичким васпитањем за ученике млађих разреда основне школе пружају бројне предности, укључујући унапређење здравља и развоја ученика, подстицање практичног искуства и креативности кроз примену научних и математичких концепата у физичким активностима, те развијање социјалних вештина кроз тимски рад. Међутим, суочавамо се са изазовима попут ограниченог времена за физичко васпитање, потребе за пажљивим планирањем интеграције у постојећи курикулум, недостатка ресурса и потребе за развојем нових метода процене учења. За превладавање изазова интеграције STEAM активности са физичким васпитањем, кључно је пажљиво планирање распореда часова како би се осигурало довољно времена за свеобухватне активности, као и обезбеђивање додатних ресурса попут обуке за наставнике и неопходне опреме и материјала. Такође, важно је непрекидно пратити и прилагођавати курикулум како би се научни и математички концепти ефикасно интегрисали у физичке активности, уз истовремено очување основних елемената физичког васпитања.