ОД СЛИКЕ ДО МИСЛИ ПРЕКО ГЕОМЕТРИЈЕ И СТРИПА: (иконичка средства у настави филозофије: теоријски оквир, могућности примене, примери) - Milanković, Aleksandar (Metodička teorija i praksa, 2024)
Како приближити апстрактне филозофске појмове и њихове релације свакидашњем ученичком искуству и спонтаним ученичким појмовима? Који чиниоци могу делотворно и смислено да посредују између свакодневног, конкретног опажања и искуства и апстрактних филозофских појмова, посебно у почетним фазама наставе, када се ученици упознају са филозофским проблемима? У раду се, сходно наведеним питањима, испитују смисао имогућности примене иконичких средстава или визуелних и графичких репрезентација у настави филозофије као посредних елемената који могу да повежу сложене, апстрактне филозофске појмове и теорије са конкретним ученичким искуством, са светом феномена и објеката датих у непосредном опажању. Најпре се испитују опште теоријске основе, потом одређене могуће правце примене, потом један карактеристичан и вредан пример већ осмишљен и усвојен у наставној пракси и на крају се изводе закључна разматрања и предлоге. Рад сеусредсређује на две специфичне групе иконичких средстава: геометријска (и геометризована) иконичка средства и стрип као визуелно-графичку репрезентацију и испитујемо основе њихове вредности у настави. Закључује се да иконичка средства у настави филозофије, под условом да се примењују педагошки и психолошки оправдано, смислено, релевантно и усклађено са циљевима наставе филозофије, могу да буду важан посредни чинилац за поступно кретање ка све вишим нивоима апстракције, уз очување трансфера како између филозофије и других предмета, тако и између филозофије и ученичких животних искустава. Поред тога, њиховa примена може да међупредметном повезивању, као и интензивнијем интегрисању настав филозофије са кључним и међупредметним компетенцијама.