СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ У ФУНКЦИОНАЛНОМ ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ ОДРАСЛИХ – ПРИМЕНА МОДЕЛА АКЦИОНОГ ИСТРАЖИВАЊА - Šarčević, Ivan (Metodička teorija i praksa, 2024)
Циљ овог рада је да прикаже ток и резултате акционог истраживања према Стрингеровом моделу у школи за основно образовање одраслих, где су испитана мишљења запослених о искуствима са одслушаним обукама и предложени кораци којима ће се утицати на промену или побољшање у стручном усавршавању. Узорак су чинили наставници и стручни сарадници школе (N=21), а подаци су прикупљени из више различитих извора (упитник, интервју, предлог обуке за стручно усавршавање). Резултати овог истраживања су потврдили налазе ранијих истраживања о неприлагођености обука за специфичне услове рада појединих типова школа, као и претежно теоријски карактер постојећих каталошких обука. Иако су запослени у школи креирали акциони план за побољшање сопственог стручног усавршавања, нису сви елементи плана могли бити евалуирани у кратком временском року. Основни недостатак акционих истраживања јесте немогућност извођења трајних и општих закључака. Због тога су потребна додатна истраживања о наведеној теми и партиципација већег броја испитаника.