РАЗРЕДНА НАСТАВА ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА И ЊЕН ДОПРИНОС ФИЗИЧКИМ АКТИВНОСТИМА УЧЕНИКА - Sinđelić, Nenad M. (Metodička teorija i praksa, 2024)
Циљ овог рада је да се сагледа место и значај разредне наставе физичког васпитања у млађим разредима основне школе, како у систему физичког васпитања, тако и у образовно-васпитном систему уопште. Указаће се на допринос тако организоване наставе физичким активностима ученика и могућности да буду свакодневно физички активни. Такође, намера рада је и истицање неопходности редовног практиковања физичких активности, поготово на млађем школском узрасту, и бројних позитивних ефеката које организам остварује њиховим бављењем. Препорука Светске здравствене организације је 60 минута умерене до интензивне физичке активности сваког дана. Нажалост, подаци говоре да велики проценат деце и младих не остварује чак ни тај препоручени минимум, при чему је забележена тенденција пада физичких активности са годинама, те да је веома заступљен седентарни начин живљења. Недовољна физичка активност може довести и до негативних последица на здравствени статус. Школа је, због своје намене и обухвата, једна од кључних тачака где се могу вршити одређене интервенције у циљу превазилажењу ових проблема. Учитељево свакодневно провођење школског времена са ученицима неизоставно му помаже у (у)познавању њихових личности, и у складу са тим, структурирање одговарајућих, занимљивих садржаја, који би дали подстицаја редовној физичкој активности различитог типа и нивоа. Управо у томе и лежи „моћ“ разредне наставе физичког васпитања, јер се примена садржаја физичких активности може практиковати у оквирима целокупног школског окружења, а не само током часова физичког васпитања. Уз перманентно праћење (напретка) ученика кроз читав наставни процес, ствара се прилика за бржу идентификацију оних који су у повећаном ризику од провођења времена у седећим активностима и циљану интервенцију код њих.