СТАВОВИ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ ШКОЛА У СРБИЈИ О УПОТРЕБИ ДИГИТАЛНИХ ТЕХНОЛОГИЈА ПРИЛИКОМ ИЗВОЂЕЊА ХИТНЕ НАСТАВЕ НА ДАЉИНУ ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ COVID-19 ИЗ ПРЕДМЕТА СОЦИОЛОГИЈА - Nastić, Nevena G (Metodička teorija i praksa, 2024)
Целокупни образовни систем је, у тренутку избијања пандемије COVID-19 био пред великим изазовом. Почетак пандемије COVID-19, изазвао је између осталог затварање свих образовних институција, а након тога настава се одвијала искључиво у онлајн варијанти, потом и хибридно, односно комбинованом методом (онлајн/уживо). Зато се оправдано поставља питање како су се сви учесници васпитно образовног процеса снашли у новим улогама. Циљ овог рада јесте да се утврди које ресурсе су наставници користили у настави, како су се ученици прилагодили оваквом типу наставе и какви су ставови ученика у погледу тога које су предности или мане онлајн, односно хибридне наставе. Метода која је коришћена у овом истраживању јесте испитивање, техника онлајн анкете, која је спроведена над ученицима трећег, односно четвртог разреда средњих стручних школа у Републици Србији, на узорку од 586 ученика, у другој половини маја и првој половини јуна 2022. године. Истраживање је обухватало шири контекст извођења наставе у средњим стручним школама током пандемије COVID-19, а анкетирани су ученици који су у време пандемије слушали наставу из предмета Социологија. Резултати који ће бити изложени односе се на податке добијене о томе које су коришћене информационо-комуникационe технологијe (ИКТ) и онлајн алати у настави, као и на исказе ученика који су од ових ресурса најкоришћенији за извођење наставе социологије, али и ученичке ставове о томе које су предноси, односно недостатци хитне наставе на даљину када се ради о предмету Социологија у средњим школама.