Inflamatorni miofibroblastični tumor kolena sedmogodišnjeg dečaka: prikaz slučaja - Janković, Aleksandar; Marjanović, Zoran; Bojović, Nikola; Vacić, Nikola; Božić, Dejana (Medicinska reč, 2025)
Inflamatorni miofibroblastični tumor (IMT) predstavlja retku mezenhimalnu neoplazmu intermedijernog biološkog potencijala, koja češće zahvata decu i mlade. Najčešće je lokalizovan u plućima i abdominopelvičnom predelu, ali može nastati u gotovo svakom organu. Prikazujemo slučaj sedmogodišnjeg dečaka sa ekstraartikularnom tumoroznom masom medijalnog aspekta desnog kolena. Radiološki (MRI) je lezija bila dobro ograničena, intenzivno homogeno pojačana nakon aplikacije kontrasta, bez invazije zgloba ili kosti. Lezija je u celosti hirurški uklonjena. Histopatološki nalaz je pokazao proliferaciju miofibroblasta u miksodnoj stromi sa izraženim inflamatornim infiltratom. Imunohistohemijski tumor je bio SMA pozitivan, ALK negativan; molekularno je dokazan rearanžman ROS1 i fuzija COL1A1–PDGFRα. Postoperativni tok protekao je bez komplikacija, bez recidiva na kontroli. Ovaj slučaj naglašava značaj sveobuhvatne molekularne dijagnostike u atipičnim lokalizacijama IMT-a i potencijal za ciljanu terapiju kod neresektabilnih ili rekurentnih formi.
Keywords: inflamatorni miofibroblastični tumor, koleno, dete, ROS1, PDGFRα, ALK-negativan