Veza između osobina ličnosti i zadovoljstva poslom kod medicinskog osoblja: komparativna analiza osobina i profesionalnog zadovoljstva - Kostić, Marina (Medicinska reč, 2026)
Zadovoljstvo poslom predstavlja jedan od ključnih indikatora mentalnog zdravlja i profesionalne efikasnosti zaposlenih u zdravstvenom sektoru. Doktori medicine, specijalisti, medicinske sestre i tehničari čine jednu od najčešće analiziranih grupa odnosno uzoraka u naučno-psihološkim istraživanjima o ličnosti, stresu, zadovoljstvu poslom i sagorevanju, jer su često izloženi emocionalnim i radnim pritiscima. S obzirom na visoke zahteve, odgovornost i specifičnu prirodu posla, medicinsko osoblje je izloženo intenzivnim emocionalnim, kognitivnim i interpersonalnim izazovima, zbog čega je  razumevanje faktora koji doprinose zadovoljstvu poslom posebno važno. Cilj ovog preglednog rada jeste da ukaže na  povezanost između osobina ličnosti i profesionalnog zadovoljstva kod zdravstvenih radnika, kroz analizu aktuelnih teorijskih modela, relevantnih naučnih radova i empirijskih nalaza. Posebna pažnja posvećena je individualnim razlikama u crtamа ličnosti i njihovom uticaju na percepciju radnog okruženja, interpersonalne odnose i doživljaj profesionalne svrhe. Analizirani su nalazi koji ukazuju na to da određene osobine, poput emocionalne stabilnosti, savesnosti i otvorenosti ka iskustvu, pozitivno koreliraju sa višim nivoima zadovoljstva poslom, dok osobine poput neuroticizma predstavljaju prediktore profesionalnog nezadovoljstva i sagorevanja. Rad se oslanja na relevantne međunarodne studije sprovedene u različitim kliničkim i bolničkim okruženjima, sa ciljem da se sistematizuju i uporede dominantni obrasci odnosa između ličnosti i subjektivnog profesionalnog blagostanja. U zaključku se razmatraju implikacije za selekciju kadra, razvoj psihološke podrške i osmišljavanje organizacionih intervencija koje mogu doprineti većem stepenu zadovoljstva i očuvanju mentalnog zdravlja medicinskih radnika.
Keywords: edicinsko osoblje; osobine ličnosti; zadovoljstvo poslom; profesionalno sagorevanje; psihološki faktori